Δημοσιεύθηκε την

Τι Είναι Οι Λαμπτήρες Edison;

Λαμπτήρες “New Edison” ή “Vintage”

Οι έννοιες παλαιές λάμπες ινών, λαμπτήρες Edison και λαμπτήρες vintage παραπέμπουν όλες στους πρώτους λαμπτήρες ινών άνθρακα ή στους μετέπειτα λαμπτήρες βολφραμίου. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λαμπτήρες είναι η εξέλιξη των λαμπτήρων ινών που έγιναν δημοφιλείς από την επιχείρηση ηλεκτρικού φωτός του Edison στις αρχές του 20ου αιώνα. Αναγνωρίζονται εύκολα από το μακρύ και περίπλοκο περιτύλιγμα των εσωτερικών ινών τους, και από την πολύ θερμό-κίτρινη πυράκτωση του φωτός που παράγουν (πολλοί από τους λαμπτήρες εκπέμπουν το φως σε θερμοκρασία χρώματος 2100-2400K).

Ιστορία

Οι λαμπτήρες ινών άνθρακα ήταν οι πρώτες εμπορικά βιώσιμες ηλεκτρικές λάμπες φωτός που χτύπησαν τη καταναλωτική αγορά το 1882. Το 1904, η ίνα βολφραμίου αποδείχθηκε να είναι αποδοτικότερη και πιο μεγαλύτερης διάρκειας από την ανθρακωμένη ίνα μπαμπού που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Η εισαγωγή ενός ουδέτερου αερίου στο κλείσιμο του γυάλινου καλύμματος του λαμπτήρα βοήθησε ώστε να βελτιωθεί η διάρκεια ζωής και η φωτεινότητα του. Για να παραγάγουν αρκετό φως, αυτοί οι λαμπτήρες απαίτησαν τη χρήση των εξαιρετικά μακριών ινών, και παρέμειναν έτσι μέχρι την ανάπτυξη των αποτελεσματικότερα τυλιγμένων ινών βολφραμίου.

Αναβίωση

Ενώ το περίπλοκο σχέδιο ινών δεν έφυγε ποτέ πλήρως από την αγορά, οι καινοτομίες στην αποδοτικότητα ξεπέρασαν την έννοια της απόδοσης ενέργειας πολύ γρήγορα. Ακόμα και τώρα σχεδόν 50 έτη μετά από την εντατικοποίηση της δημιουργίας αποδοτικότερων λαμπτήρων, το ύφος «Εdison» ή η αναβίωση του παλαιού δίνει στα εστιατόρια τον ατμοσφαιρικό φωτισμό που θέλουν.

Η ζήτηση για αυτού του τύπου λαμπτήρα έχει αυξηθεί παρά το ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι νόμοι που απαγορεύουν την χρήση λαμπτήρων χαμηλής αποδοτικότητας. Οι λαμπτήρες τύπου Edison δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα στην απαγόρευση και διατίθενται στην αγορά ως «φωτισμός ειδικότητας».

Οι αναπαραγωγές λαμπτήρων παλαιού τύπου άρχισαν στη δεκαετία του ’80 από τον Bob Rosenzweig. H ιδέα της δημιουργίας και της πώλησής τους, δημιουργήθηκε έπειτα από την παρακολούθηση μιας διάσωσης. Οι λαμπτήρες πωλούνταν κυρίως σε συλλέκτες ή σε προς πώληση κατοικίες ανεβάζοντας την αξία τους. Αυτό κράτησε ως της αρχές του αιώνα μας όταν και άρχισε να καθιερώνεται η έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό και η μεταστροφή στα νέα προϊόντα.

Δείτε όλους τους λαμπτήρες EDISON εδώ